Forside
Dickens 200 år 070212
Kontakt og nyhedsbrev
Om foreningen
Du kan se frem til ..
Møde- og billedarkiv
Sommermatinéer
Medlemsblad
Selskabets charter
Romanerne
Historierne & Andet
Illustrationer
Links
London
Diverse
Diverse aktiviteter[ Udskriv ]
 
1) Maraton-oplæsning
gentofte 070212

 

  


Den 7. februar 2012 fejres Dickens 200 års fødselsdag på Gentofte Hovedbibliotek med:

 
a) en marathon læsning af Store Forventninger i Niels Brunses fine oversættelse.
 
b) et foredrag v. Lise Lotte Frederiksen om netop Store Forventninger - en festlig fødselsdagshilsen til Dickens! Titel: Hvordan finde vej i en verden fuld af fædre?
 
c) en mini-udstilling, hvor mange forskellige udgaver af samme roman udstilles.
 
 
Mange hilsener fra Lise Lotte

 

følg

 

DETTE LINK

 

for at komme til et referat m. billeder fra dagen

 

________________________________________

 

 

 

 


 
4) Foredrag på Stadsbiblioteket i Lyngby

 

Vort medlem Palle Almindsø holder foredrag og Dickens, victoriatiden og romanen "Bleak House" tirsdag den 7. februar, "på dagen". Her bibliotekets omtale:

Charles Dickens 200 år

 

Den engelske forfatter Charles Dickens er kendt af de fleste danskere og har været det igennem generationer, nok først og fremmest fordi mange af hans klassiske romaner efterhånden er blevet til "børnelitteratur", ofte i illustrerede og bearbejdede udgaver.


Mange af hans romaner, som er spændende historier befolket med et væld af lysende og underholdende typer, er også blevet filmatiseret - enten som spillefilm eller som tv-serier - og derfra kender også mange voksne til Dickens' værker.


Men der er nok ikke så mange der længere læser de uforkortede romaner, selvom vi har dem alle i gode danske oversættelser. Måske kan fejringen af hans 200 års fødselsdag få befordret læselysten og gjort opmærksom på, at Dickens er meget mere end den stakkels Oliver Twist (selvom han bestemt heller ikke er dårlig).


Stadsbiblioteket i Lyngby markerer Dickens' 200-årsdag med et arrangement, hvor Palle Almindsø fra Dickens Selskabet i Danmark fortæller om forfatterskabet og den tid - Victoria-tiden - hvori det udspiller sig. Han vil blandt andet lægge særlig vægt på romanen Bleak House, en af Dickens' mere dystre romaner, der skildrer det engelske retsvæsen og rummer alt det, forfatteren er kendt for: det rige persongalleri, de sansemættede beskrivelser af Londons tåge, og det alt sammen flettet ind i en kriminalistisk intrige. Også filmatiseringerne, bl.a. af denne roman, vil blive behandlet. Og det finder sted på selve 200-årsdagen, tirsdag d. 7. februar kl. 19.00 på Flyglet.

 

Der er gratis adgang.

 

 

 

030212 / mr

 

 

 

 
2) Arr. på biblioteket i Nordvest

 

Søndag den 5. februar tyvstarter Dickens's 200-års fejring med et arr. på det nye hovedbib. i Nordvest.

 

I anledning af Dickens 200 års fødselsdagdag har BIBLIOTEKET arrangeret en særlig Dickens-tur i Nordvest. Det bliver en fantasitur i nabolaget inspireret af Dickens mangfoldige univers, og litteraturguide Lise Lotte Frederiksen fra byvandringsfirmaet Peter og Ping viser rundt.

Dickens er verdens største historiefortæller. Han var godt nok aldrig i København, MEN hvis han havde været der, ville Nordvest hævet over enhver tvivl være hans sted! Litteraturguide Lise Lotte Frederiksen viser rundt på denne tur og fører os ind i den viktorianske underverden, som Charles Dickens hele sit liv følte sig tiltrukket af.

London var Dickens by, og om natten gik han lange ture rundt i byen og opsøgte steder, der dårligt kunne tåle dagens lys. En millionby, et Sodoma og Gomorra, et Babylon - alle disse navne havde London på Dickens tid. Han skabte hundredevis af figurer, som er vandret lige ud af hans bøger og nu går frit rundt omkring os bl.a. Oliver Twist, Fagin, David Copperfield, Mr. Murdstone, Mr. Micawber. På turen vil I møde nogle af dem, I vil blive klogere på hans univers og måske også klogere på det kvarter, I bor i!

Læs mere og meld dig til hos BIBLIOTEKET.

 

 

 

030212 / mr

 

 

 

 

 

 

 

 
3) Store Forventninger på Cinemateket

 

 

 

Charles Dickens

 

STORE FORVENTNINGER (GREAT EXPECTATIONS)

 

Nordisk Film, stumfilm, 1921, 97 min. (sic – over halvanden time).

Instr. & iscenesættelse: Anders Wilhelm Sandberg (AWS).

 

AWS instruerede i alt fire længere Dickens-filmatiseringer for Nordisk Film, udover ovennævnte var det:

VOR FÆLLES VEN, 1919

DAVID COPPERFIELD, 1922

LILLE DORRIT, 1924

(Dateringer hentet i Jørgen Erik Nielsen: ”Filmbilleder som illustrationer”, OMF nr. 5)

 

Filmatiseringen af STORE FORVENTNINGER (SF) (og de øvrige tre filmatiseringer) var ikke mindst rettet mod det internationale marked, hvor Nordisk Film mistede markedsandele i 1920’erne, efter at have været succesfulde på verdensmarkedet i 1910’erne. Dickens-filmene blev modtaget med begejstring i Danmark, men ingen af filmene fik den store succes i udlandet.

 

I anledning af Dickens’s 200 års fødselsdag tirsdag den 7. februar 2012 viste Cinemateket i Gothersgade, på opfordring af vores medlem Karen Lund, onsdag den 8. februar stumfilmen STORE FORVENTNINGER, med ledsagende live-musik af Ronen Thalmay på klaver. Undertegnede talte med pianisten efter filmen, han havde aldrig set filmen før, endsige læst bogen, og alligevel fandt han den rette stemning og varierede et smukt, lille tema i alle 97 minutter, med stor indlevelse og fin effekt og stemning – en imponerende præstation).

 

Læs Nordisk Films program for filmen via DETTE LINK, programmet følger filmens forløb (kondenseret i forhold til romanen) ganske nøje.

Hvis du følger det NÆSTE LINK kommer du til en hjemmeside som har et kortere klip med levende billeder fra Pips ankomst til London fra filmen. Desværre er hverken STORE FORVENTNINGER eller de andre Sandberg-Dickens-filmatiseringer tilgængelige på dvd.

 

 

http://www.dfi.dk/faktaomfilm/nationalfilmografien/nffilm.aspx?id=16030

 

 

 

Michael Rehder / 050312

 

 

 

 

____________________________

 

 


Nyheder

Der er i øjeblikket ingen nyheder.